Storleksguide


Vilken skostorlek ska jag välja?

När du ska välja skostorlek till ditt barn är det viktigt att du vet skons innermått samt barnets längd på foten. Hur mycket marginal barnet behöver beror både på barn, ålder och vilken typ av sko som ska köpas. Vi har listat olika mått till olika skomodeller som kan vara en god riktlinje för dig när du ska införskaffa skor till ditt barn.

Så här mäter du barnets fot

Ett enkelt knep för att mäta ditt barns fot hemma är med hjälp av papper, penna, linjal och en vägg. Placera foten på pappret, med hälen mot väggen. Var noga med att barnet står vanligt, uttrycket ”rakt upp och ner” är en bra definition. Det vill säga att barnet inte lutar sig mot väggen eller lägger mer vikt vid ett av benen.

När barnet står med jämvikt ritar du en markering på pappret där foten är som längst. Var noga med att ta den fot som är störst. I stort sett alla människor har en fot som är längre än den andra och på barn kan detta vara mer markant då de fortfarande växer.

När mätning av barnets fot är klar mäter du med linjal från kanten på pappret fram till den markering som gjordes framme vid barnets tår.

Barn växer som ogräs eller så det knakar, därför är det alltid bra att ha extra marginal i skorna då barnet inte ska växa ur dem för snabbt. Vi brukar rekommendera mellan 10 och 20 mm beroende på typ av sko samt barnet och dess ålder. Det som är viktigt är att skon sitter bra på foten, inte glappar eller chippar. Ha inte för mycket marginal, barn som springer runt med alldeles för stora skor kan snubbla eller få skoskav då det kan vara svårt att snöra åt ordentligt.

Nedan ser du en guide hur mycket du ska lägga till i olika typer av skor:

Sneakers: 10-15 mm
Sandaler: 10-15 mm
Träningsskor: 10-15mm
Tofflor: 10-15 mm
Lära-gå-skor: 15 mm
Gummistövlar: 10-15 mm
Vinterskor: 15-20 mm
Kängor och fodrade stövlar: 15-20 mm


Rolig fakta!

Här ser du en ungefärlig tillväxt på ditt barns fötter:

1-2 år: 20mm/år
2-3 år: 15mm/år
3-11 år: 10 mm/år

© 2018 Barnens Hus AB. Org: 556656-2350. Alla rättigheter reserverade.