Barnvagnsguide


Gravid? Två ska bli tre eller kanske fler, oavsett om det är första eller femte barnet väntar en fantastisk resa och vi vill hjälpa din familj lite på vägen. Det första många kommer att tänka på är just barnvagnen, hur ska jag tänka för att välja rätt? Ska jag välja vagnen som grannen, kompisen eller den jag läst om har? Eller ska man sondera terrängen på marknaden gällande barnvagnar och försöka hitta den vagn som verkligen är rätt för just din familj? Det finns mycket att fundera på innan vagn kan väljas. Om du aldrig har funderat på barnvagnar förut kan du lätt bli stressad av alla val du står inför och måste ta samt alla tips som din omgivning vill komma med.

Vi på Barnens Hus hoppas att vår barnvagnsguide kommer att hjälpa dig och din familj att reda ut de flesta frågetecken och förhoppningsvis göra barnvagnsvalet lite enklare.


Det första att tänka på innan du väljer vagn är hur familjens livsstil ser ut, hur ni bor, vart ni bor, krävs det bil eller åker familjen ofta med kollektivt, buss eller tåg? Detta är viktig information inför vagnvalet.

Bor ni på landsbygden eller mer centralt?

På landet blir det ofta mer skogspromenader än i stan, då är det bra att välja en vagn som klarar tuffare terräng. Har ni hund som ska ut och rastas, då krävs det en hel del om vagnen ska hänga med på lite off-road turer. Bor ni däremot i stan är det mer lättkört för vagnen.

Bor ni i hus eller i lägenhet?

Bor ni i lägenhet med hiss är det bra att se att vagnen får plats i hissen. Finns det ett barnvagnsförråd i huset där vagnen kan förvaras, är det bra att ha en vagn med en liggdel eller lift som lätt kan tas av från själva chassit. Bor ni i hus kanske mer valmöjligheter ska finnas på vagnen.

Kör ni bil eller åker kollektivt?

Finns egen bil är det bra att se till att vagnen får plats i bagaget, ibland kan det vara skönt och inte behöva plocka isär vagnen allt för mycket. Finns hund med i bilden är det ännu viktigare att se till att det finns ett rejält bagageutrymme för att allt ska få plats. Åker ni med buss eller tåg, då är det bra att välja en vagn som är smidigare och har lättare vikt, speciellt när det gäller syskonvagnar, det är många trånga utrymmen som ska passeras.

Har ni planerat syskon tätt?

Då är det bra att välja en singelvagn som lätt kan göras om till en syskonvagn för att undvika att behöva köpa en ny vagn när nästa barn kommer.

Är ni en aktiv familj?

Välj då en vagn utifrån ert sätt att leva, det finns flera bra aktivitetsvagnar som finns från nyfödd.

Vart i landet bor ni?

Bor ni norröver med ett kyligare klimat kan det vara bra att välja en vagn med större liggdel för att en rejäl och varm åkpåse får plats.

Personerna som ska köra vagnen, är det stor skillnad på längd?

Här kan det vara bra att välja en vagn med ett justerbart handtag både i höjd och i vinkel. Längre personer tar ofta längre steg och för att slippa sparka i chassit är det extra viktigt att kunna justera höjden på till exempel handtaget. Här kan du även titta på liggkorgen vilken höjd den hamnar i då du ofta lägger ner samt tar upp barnet flera gånger per dag.


När familjens behov har definierats är det dags att börja titta på detaljerna för varje vagn. Har du aldrig haft en barnvagn tidigare finns det mycket intryck i barnvagnsvärlden som gör även den smartaste förvirrad. Som blivande förälder ska du förstå begrepp så som chassi, teleskophandtag, kombivagn, duovagn, liggvagn, sittvagn, joggingvagn, syskonvagn, terränghjul, EVA-hjul, lufthjul, swivel-hjul, paraplyvagn eller resevagnar. Vi ska med vår barnvagnsguide försöka reda ut alla frågetecken samt leda dig till rätt vagn.

När det gäller olika modeller är det viktigt att välja vagn efter ditt barns ålder och dess behov. Du kan köpa en ny vagn även om barnet blivit äldre, det viktiga är att ha en vagn som passar för ett visst behov eller situation. Oavsett vilken vagn som du sen väljer att köpa är det viktigt att tänka på att vagnen ska tas om hand. En vagn som sköts om och ”mår bra” håller i flera år.


© 2018 Barnens Hus AB. Org: 556656-2350. Alla rättigheter reserverade.