Barnvagnsguide


Gravid? Två ska bli tre eller kanske fler, oavsett om det är första eller femte barnet väntar en fantastisk resa och vi vill hjälpa din familj lite på vägen. Det första många kommer att tänka på är just barnvagnen, hur ska jag tänka för att välja rätt? Ska jag välja vagnen som grannen, kompisen eller den jag läst om har? Eller ska man sondera terrängen på marknaden gällande barnvagnar och försöka hitta den vagn som verkligen är rätt för just din familj? Det finns mycket att fundera på innan vagn kan väljas. Om du aldrig har funderat på barnvagnar förut kan du lätt bli stressad av alla val du står inför och måste ta samt alla tips som din omgivning vill komma med.

Vi på Barnens Hus hoppas att vår barnvagnsguide kommer att hjälpa dig och din familj att reda ut de flesta frågetecken och förhoppningsvis göra barnvagnsvalet lite enklare.


Det första att tänka på innan du väljer vagn är hur familjens livsstil ser ut, hur ni bor, vart ni bor, krävs det bil eller åker familjen ofta med kollektivt, buss eller tåg? Detta är viktig information inför vagnvalet.

Bor ni på landsbygden eller mer centralt?

På landet blir det ofta mer skogspromenader än i stan, då är det bra att välja en vagn som klarar tuffare terräng. Har ni hund som ska ut och rastas, då krävs det en hel del om vagnen ska hänga med på lite off-road turer. Bor ni däremot i stan är det mer lättkört för vagnen.

Bor ni i hus eller i lägenhet?

Bor ni i lägenhet med hiss är det bra att se att vagnen får plats i hissen, viktigt att se över speciellt bredden på vagnen då det är det som brukar ställa till problem. Finns det ett barnvagnsförråd i huset där vagnen kan förvaras? Då är det bra att välja en kombivagn som har uttagbar mjuk- eller hårdlift som enkelt göra att du kan bära med dig barn och liggdel in i lägenheten. Bor ni i hus kan ni välja mer fritt vilken vagn som passar er.

Kör ni bil eller åker kollektivt?

Har ni bil är det viktigt att se till att vagnen får plats i bagageutrymmet utan att behöva plocka ner vagnen i molekyler. Ibland behövs bara hjulen tas bort för att den ska få plats utan problem, prova er fram innan ni köper vagnen. Finns det en hund i familjen är det ännu viktigare att se till att det finns ett rejält med bagageutrymme i bilen för att allt ska få plats. Åker ni med buss eller tåg bör ni välj en vagn som är smidigare och har lättare vikt, speciellt när det gäller syskonvagnar, det är många trånga utrymmen som ska passeras. Se speciellt över hjulbredden så vagnen inte blir för bred, då blir det svårt att komma fram överallt.

Har ni planerat syskon tätt?

Då är det bra att välja en singelvagn som lätt kan göras om till en syskonvagn för att undvika att behöva köpa en ny vagn när nästa barn kommer.

Är ni en aktiv familj?

Välj då en vagn utifrån ert sätt att leva, det finns flera bra aktivitetsvagnar som finns från nyfödd.

Vart i landet bor ni?

Bor ni norrut med ett kyligare klimat kan det vara bra att välja en vagn med en större liggdel så att en rejäl och varm åkpåse får plats. En större liggdel är också bra om ni bor söderut och har en liten bebis under sommarhalvåret då ligger bebisen svalt och skönt. Fundera även hur det ser ut under vinterhalvåret, är det mycket snö? Inte så bra plogat? Då bör ni till exempel välja vagn med hjul anpassade efter det, det vill säga större hjul och undvik små svängbara framhjul.

Personerna som ska köra vagnen, är det stor skillnad på längd?

Här kan det vara bra att välja en vagn med ett justerbart handtag både i höjd och i vinkel. Längre personer tar ofta längre steg och för att slippa sparka i chassit är det extra viktigt att kunna justera höjden på till exempel handtaget. Här kan du även titta på liggkorgen vilken höjd den hamnar i då du ofta lägger ner samt tar upp barnet flera gånger per dag.


När familjens behov har definierats är det dags att börja titta på detaljerna för varje vagn. Har du aldrig haft en barnvagn tidigare finns det mycket intryck i barnvagnsvärlden som gör även den smartaste förvirrad. Som blivande förälder ska du förstå begrepp så som chassi, teleskophandtag, kombivagn, duovagn, liggvagn, sittvagn, joggingvagn, syskonvagn, terränghjul, EVA-hjul, lufthjul, swivel-hjul, paraplyvagn eller resevagnar. Vi ska med vår barnvagnsguide försöka reda ut alla frågetecken samt leda dig till rätt vagn.

När det gäller olika modeller är det viktigt att välja vagn efter ditt barns ålder och dess behov. Du kan köpa en ny vagn även om barnet blivit äldre, det viktiga är att ha en vagn som passar för ett visst behov eller situation. Oavsett vilken vagn som du sen väljer att köpa är det viktigt att tänka på att vagnen ska tas om hand. En vagn som sköts om och ”mår bra” håller i flera år.


© 2018 Barnens Hus AB. Org: 556656-2350. Alla rättigheter reserverade.