Tvättråd


Tvätt kommer bli en stor del av vardagen när man skaffar barn. Barn ska få vara barn, barn ska smutsa ner sig och spilla, det hör till. Många barnkläder, främst bomullskläder, klarar att tvättas i 60 grader. Men ha som riktlinje att alltid ta en titt på varje enskild plaggs tvättråd och ha alltid miljön i åtanke, tvätta i lägre grader. Använd tvättmedel som är skonsamma mot barnets kropp, mot plagget och även mot naturen. Undvik produkter med parfym och undvik sköljmedel.

Torktumla bör i största mån undvikas då kläderna snabbare slits ut och kan medföra en risk att plagget krymper. Tänk på att ytterplagg som har vattentätt material ska torktumlas torra efter tvätt för att bevara dess vattentåliga funktion. Viktigt att komma ihåg är att inte torktumla för varmt, står det att plagget ska tvättas i 40 grader så ska det även torkas i max denna temperatur.

Allmänna tips

  • Följ tvättrådet
  • Stäng dragkedjor och andra öppningar
  • Vänd plagget ut och in
  • Undvik sköljmedel
  • Låt inte tvätten ligga blöt (risk för missfärgning på plaggen)

Bomullsmaterial

De flesta bomullkläder kan tvättas i 60 grader. Däremot rekommenderar Barnens Hus att alltid titta på tvättrådet för varje plagg och ha i åtanke att tvätta i lägre temperaturer då det är ett mer miljövänligt alternativ samt skonsamt för plagget. Undvik att torktumla, försök alltid hänga tvätten. Bomull är ett material som torkar snabbt.

Ull- och bambumaterial

Ull likaså bambu är känsligt material, det bör därför tvättas på handtvättsprogram eller ullprogram, gärna med ett tvättmedel som är skonsamt alternativt tvättmedel avsett för ull Varför? Ull och bambu är naturmaterial som har många naturliga kvaliteter som kan försämras om du använder starka tvättmedel eller för höga temperaturer. Torktumla inte dina plagg, när det gäller ullmaterial kan de krympa väldigt lätt i för varma grader och bör inte tvättas/torkas i högre grad än 30-40 grader. Likt bomull är ull- och bambumaterial som torkar snabbt vid upphängning. Ha som regel att alltid kolla på respektive plaggs tvättråd.

Fleecematerial

Fleece är ett material gjort på konstfibrer, det vill säga ett syntetmaterial. Fördelarna med fleece är att det håller värmen samt transporterar fukt. Passar bra till utomhusaktiviteter. Fleece är relativt ömtåligt material, när du ska tvätta fleeceplagg är det bra att tänka på att tvätta med avigsidan ut. Tvätta i låga temperaturer då fleece inte tål för höga grader. Använd tvättmedel som är anpassat för syntetiska material.

Ytterplagg (Funktionsmaterial)

Plagg med funktionsmaterial är till exempel polyester och andra vattentäta/avvisande material. Dessa bör med fördel tvättas med tvättmedel anpassat för att bevara dess unika egenskaper och aldrig tvättas med sköljmedel eftersom det kan påverka plaggets vattentäthet. Torktumla eller häng upp ytterplagg i torkskåp efter tvätt, detta gör du för att behålla plaggets vattenavvisande ytskikt. Torka inte för varmt! Håll dig till tvättemperaturen som står i tvättrådet.

Efter ett tag av användning och tvätt av ytterplagg försämras dess vattenavvisande effekt, för att få tillbaka egenskapen kan du använda impregneringstvättmedel eller impregneringsspray. Tvättmedlet är specialanpassat för att bevara ytskiktet som gör att plagget tål vatten. Vill du inte tvätta med sådant tvättmedel kan du efter tvätt behandla plagget med att spraya ett lager impregnering. Detta gör att plaggets livslängd ökar och är i längden bättre i miljösynpunkt. Kom ihåg att impregneringen ska vara fri från PFC!


© 2018 Barnens Hus AB. Org: 556656-2350. Alla rättigheter reserverade.