Leksaksguide


Vi på Barnens Hus anser att leken är väldigt viktig för barnens utveckling. Det är genom att leka som barnen lär sig hur själva världen fungerar och gör den mer begriplig. Och det är genom leken som du som vuxen kan lära att förstå barnens tankar och funderingar. Barn utvecklas genom att leka och så även deras personlighet. De utvecklas socialt i samband med andra barn och känslomässigt då de lär sig förstå sina egna och andras känslor. Det är kul att leka. Det är ännu roligare att leka när barn kommer överens med lekkompisen. För att kunna komma överens behöver de ofta lyssna, visa förståelse och hitta lösningar tillsammans, de lär sig att samarbeta. Barnen utvecklas även motoriskt genom att i leken hoppa, springa och klättra, och för de minsta genom att fokusera, greppa och bita/suga.


Behöver barn verkligen saker att leka med?

Vi på Barnens Hus tycker det, rätt saker till olika ålder kommer att hjälpa barnet på vägen mot att utvecklas både motoriskt och socialt. Att klä ut sig för att till exempel leka en rollek gör att barnet utvecklar sin sociala kompetens och ha saker att bygga med hjälper till med motoriken och byggarglädje i form av att fantasin inte har några gränser.

Det är roligare att göra saker ihop!

Lek aktiva lekar med ditt barn. Det är lärorikt att både observera och delta i barnens lek, då du lär känna barnen genom den. Även om ett barn inte uttrycker en viss känsla i ord kan du lära dig att tyda hens kroppsspråk, få en inblick i hur hen mår genom att läsa av beteendet. Mycket lite av kommunikationen är verbal. Gammal som ung, vi uttrycker oss oftast med vårt kroppsspråk. Idag sitter både vuxna och barn still mycket framför en dator, surfplatta, smartphone eller TV. Ett sätt för oss att ta in information och lära oss. Det finns många lärorika spel som hjälper barn i sitt logiskt tänkande och att koncentrera sig på en uppgift. Många fördelar finns med denna typ av aktivitet, men det är viktigt att komma ihåg att den digitala världen inte kan ersätta den fysiska världen. Det är viktigt att alla människor, både unga som vuxna, rör på sig och det är dagligen. Du och ditt barn bör röra er minst 60 minuter om dagen, detta främjar hälsan. De som inte rör på sig löper högre hälsorisk både på kortsikt men kan även ses på långsikt. Att röra på sig ökar barnets motorik samt koncentrationen i de mer stillasittande lek eller lärande stunderna.

Vilka saker främjar barnets utveckling?

Det första året behöver ditt barn leksaker som utvecklar barnets sinne. Att se olika färger och former, känna på olika material och lyssna till olika ljud. Se sig själv i en spegel och bli stimulerad till aktivitet är bra.  Vi har samlat de bästa produkterna som vi anser passar det första året. Hitta olika aktivitetsleksaker som pop-up leksaker, plocklådor, babygym och leksaker som stimulerar sinnet för färg och form. Vi har flera olika leksaker som hjälper barnet att utveckla rörelseförmågan såsom krypspeglar, lära-gå-vagnar och lära-gå-stolar och saker som de drar efter sig. En fin och färgglad lekmatta gör den tråkiga “ligga på magen”-stunden så mycket roligare och mer intressant, samtidigt som barnets rygg och nacke stärks.

Det roligaste som finns när barnet är cirka ett till ett och halvt år är att tömma ur och fylla på. Barnet gör det överallt, i badet, i kökslådorna eller i lära-gå-vagnen. Att bygga med klossar och senare i form av Duploklossar är ett jättebra sätt att träna finmotorik. Att rita är också jätteroligt och utvecklande. Ett litet barn ritar fullt med punkter på ett papper. Snart blir punkterna till streck. Vid treårsåldern kan barnet få till en rund ring, och då dröjer det inte länge innan huvudfotingen gör sin entré. Innan barnet kan hålla försiktigt är det bra att i början använda specialkritor för små händer som är mer greppvänliga.

Tre- och fyraåringar leker gärna mamma-pappa-barn. Om du stannar upp och lyssnar lite kommer du säkert att höra många NEJ! Och barnet i låtsasfamiljen kommer att bli ordentligt nedbäddad i sängen. Det blir ett spännande rollspel där barnet kan hantera sina upplevelser av vuxenvärlden. Nu vill barnet klä ut sig, ha telefoner, leka post och affär, köra bil, spela instrument och göra sånt som du som vuxen gör.

Vi här på Barnens Hus vet vad barn behöver för att utvecklas, vi har många års erfarenhet av vad barn behöver för att stimuleras i olika åldrar. Vi har valt ut ett bra utbud till dig i vår webbutik! Här hittar du allt från mjuka gosiga nallar för trygg nattsömn till spännande och utvecklande leksaker som utmanar ditt barn. Vi har valt att sätta produktsäkerheten högt även när det gäller leksaker, du hittar därför ett noga utvalt sortiment som är godkänt och testat. Vi säljer bara leksaker som våra egna barn skulle få leka med, du kan tryggt välja leksaker hos oss!


© 2018 Barnens Hus AB. Org: 556656-2350. Alla rättigheter reserverade.