Sommar & sol


Sol och värme! En period då vi är väldigt mycket ute, vilket är härligt. Färre kläder på barnet och en mer aktiv vardag. Att ha en bebis under sommartid eller utomlands i ett varmt och soligt land kan vara helt underbart, men även en jobbig tid. Bebisen har svårt att reglera temperaturen i kroppen, vilket kan leda till bland annat värmeutslag eller vätskebrist. Vi vill därför uppmärksamma att det finns en del saker du bör ta hänsyn till när du vistas med bebisar och små barn ute i solen.

Bebisens hud under första året är väldigt skör och ska därför inte utsättas för direkt solljus och heller inte solkräm. Om bebisen mot förmodan måste vistas i solen bör den därför ha kläder med UV-skydd och alltid bär en hatt som ger skugga för öron och ansikte.

Första rekommendationen är att en barnvagn aldrig ska stå direkt i solljus utan den ska stå i skugga och lä. Under suffletten på sommaren kan det bli väldigt varmt, så ha ständig koll på temperaturen inne i vagnen, känn på barnets nacke för att avgöra temperaturen. Myggnät är ett bra sätt att hålla insekter och andra kryp från din bebis när den ligger i vagnen.

Även små barn, över 1 år, ska helst inte utsättas för solljus direkt på huden, skydda därför barnets huvud och kropp med hatt/keps, tunna långärmade kläder och de delar som inte täcks av kläder ska du smörja in med solskyddsfaktor med minst 30 SPF. Smörj in flera gånger under dagen eftersom barn leker och krämen därför nöts bort snabbt. Försök håll er i skuggan mellan klockan 11 och 15 på dagen, då är solen som starkast.


© 2018 Barnens Hus AB. Org: 556656-2350. Alla rättigheter reserverade.